ARÀNSER. Excursió al Salt del Molí de la Llosa

ARÀNSER.

Excursió al Salt del Molí de la Llosa

excursió Arànser
El Salt del Molí

Sortim de la Fonda de cal Fuxet d’Arànser i prenem el cotxe perquè haurem d’anar a un poble no gaire lluny si no hi anem a peu, Viliella. De fet, aquesta excursió és similar a la de la Font del Caterí, o sigui un passeig per passar la tarda plàcidament, contemplant el paisatge i admirant l’ufana de la flora ben regada, prats i boscos exuberants.

D’ Arànser a Viliella hi ha una mica més de deu quilòmetres

excursió Arànser
Venint d’ Arànser s’entra a Viliella per aquest cantó.

Resumint, que haurem d’agafar el cotxe, sortim de cal Fuxet d’ Arànser en direcció a Martinet, i al trencall de Lles (4 km) girar a l’esquerra. Passarem Lles (2 km)  i a un quilòmetre trobarem el trencall a la dreta que porta a Viliella. Al cap de tres quilòmetres i mig hi ha el trencall que du a Viliella o baixa cap El Vilar, prendrem aquesta direcció i baixarem fins al fons de la vall de la Llosa. Al punt més baix, ran de riu, hi ha un aparcament per deixar el cotxe.

excursió Arànser
Camí de Viliella. Al fons hi ha el riu

Abans de continuar faré un incís. Si continuéssim fins a Viliella i seguíssim sempre en la mateixa direcció, també arribaríem a lloc, podríem aparcar a la vora del Salt del Molí o en terrenys de la masia de cal Joan de la Llosa. Però la darrera vegada que jo hi vaig anar estava prohibit aparcar en tot el trajecte, i a l’únic aparcament, el de la masia, hi feien pagar. O sigui, que retornem on estàvem aparcats abans, a la vora de la masia del Vilar i a tocar del riu de la Llosa.

excursió Arànser
Camí a ran de riu. El Camí dels Bons Homes està a l’altre costat del riu.

Aquí hi ha dos camins, el que segueix el marge dret (la nostra esquerra si pugem el curs del riu), i el que seguirà el curs esquerra. Nosaltres prenem el de la nostra esquerra mirant al nord, o sigui el marge dret del riu (els marges dels rius sempre es calculen seguint el curs de l’aigua). A l’esquerra uns prats preciosos i més enlairats unes frondes de ginestells que si estan florits dóna gust de veure’ls. A la nostra dreta el riu, que baixa amb fúria.

excursió Arànser
Riu de la Llosa vist des del marge dret

A poc més d’un quilòmetre ens trobarem el Salt del Molí, on el riu s’estreny en un congost de roques que l’encaixonen per fer un salt d’uns cinc metres. L’espectacle val la pena, la remor de l’aigua us la podeu imaginar, i no es gens estrany que segons com vingui el vent quedeu ben molls dels esquitxos que aixeca l’aigua.

Arànser excursions
El salt, amb l’antic molí

Ara tenim dues opcions, o recular per on hem vingut fins retornar al cotxe, o bé intentar passar a l’altre costat per prendre el camí dels Bons Homes. Si prenem aquesta segona opció hauríem d’anar fins al camí que va per la nostra banda del riu i que està una mica més enlaire d’on estem nosaltres, seguirem fins el trencall de cal Gasconet, a cosa d’un quilòmetre, i passarem el riu per la passera. Si no prenem aquest trencall podem continuar una mica més amunt fins arribar a la masia de cal Joan de la Llosa, seguirem pel mig de les dues masies i passarem per un bonic pont fins a l’altre costat.

excursió Arànser
Una de les moltes passeres del riu

Un cop al camí dels Bons Homes continuarem amunt, passarem per sota les runes  del castell de la Llosa, enfilat dalt d’un turó que senyoreja tota la Vall de la Llosa. Val la pena pujar-hi per seure una estona davant de tant paisatge i per impregnar-nos de sensacions d’Història antiga, de quan aquest camí era una mena d’autopista per on hi transitaven persones i cultura, emigrants i fugitius, comerciants i bandolers.

excursió Arànser
El castell de La Llosa al fons

Poc més enllà de mig quilòmetre de cal Joan de la Llosa trobarem indicadors d’on hi ha passeres per travessar els diversos riuets que solquen la plana de vora el turó. Si hi aneu en un dia de festa estic segur que hi trobareu algú o altre encisat per l’energia que transmet aquell lloc. Si és entre setmana, potser us passarà el mateix que ens va passar a nosaltres, de tenir tot l’espai per a nosaltres sols. Diu la llegenda que en els anys del terror, Jordi Pujol, futur President de Catalunya, va viure desterrat a la masia del cal Joan de la Llosa. Jo no hi puc posar la mà al foc, però a les futures generacions que ho puguin posar en dubte els diré que era una pràctica usual aplicada pels vencedors de la guerra als que l’havien perduda,  el meu pare, sense ser tan famós que el President, també va estar exiliat durant uns anys, ell havia d’estar a més de cent quilòmetres de la seva estimada Colònia Güell i va anar  a Santa Coloma de Farners.

excursió Arànser
La masia de cal Joan de la Llosa des del castell

De tornada, nosaltres vam aturar el cotxe a l’església de Viliella. Vam tenir la sort de passar-hi quan el sol anava de baixa, els colors eren càlids i les ombres eren llargues. Vam seure al pedrís de la porta i ens hi vam estar…. no sé, potser mitja hora o mitja vida, només sé que hi estàvem tant bé que no en volíem pas marxar, però el sopar el teníem a cal Fuxet d’ Arànser i la panxa té raons molt poderoses.

excursió Arànser
Església de Viliella

Ja veieu que es tracta d’una altra sortida tranquil·la, d’aquelles per omplir una tarda sense cap altra pretensió que passar les hores de la manera més meravellosa possible. I tant és així, que si aconseguiu mirar-ho amb ulls agraïts en quedareu impregnats durant  molt de temps. Jo fa tres anys que hi vaig estar i encara em revé una mena de pau celestial quan ho invoco.

Aleix Font, 26 de setembre de 2017

Visita altres llocs d’Aleix Font

aleixcolonia.com

Post navigation

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.