EXCURSIÓ PEL PLA D’ARDENYA

EXCURSIÓ PEL PLA D’ARDENYA

L’ excursió pel Pla d’Ardenya és realment una excursió per nens, perquè tal com diu el nom del paratge es tracta d’un camí pla. És veritat que hi ha multitud d’avencs, però normalment no hi ha perill perquè habitualment estan apartats dels camins.

excursió a peu, cabana de pastor de pedra seca acabada de restaurar

excursions a peu pla ardenya cabana pastor

Nota.- Segons el diccionari etimològic, la paraula “ardenya” ve del celta i equival a altiplà. Hi va haver un temps en que els mots de lloc tenien un significat que l’identificava, així en aquest cas ens estan parlant realment d’un altiplà, (igual que Queralbs voldria dir Pedres o Roques Blanques “Quer” “albs”). I això té ple significat en la Catalunya Vella, però conforme s’anaven conquerint territoris al àrabs i els anaven batejant de nou, sovint es prenien noms dels llocs d’on els habitants provenien, i llavors ja no feien referència al significat del nom sinó que eren una recondança patriòtica.

excursió a peu pla ardenya paratge bonic
Pins i alzines

Avui 18 d’octubre de 2016, hem anat al Pla d’Ardenya per passejar, per mirar com estava el tema dels bolets i per visitar uns quants avencs.

 

Hem marxat a les deu, l’hora dels senyors (en aquest tema divergeixo de les opinions de la gran majoria de boletaires del país, que diuen que per anar a buscar bolets s’hi ha d’anar ben d’hora; jo penso que és millor deixar que el sol hagi assecat la mullena de les herbes). Anem fins a Vallirana, pugem cap al Mas de les Fonts i trenquem cap dalt del Pla d’Ardenya.

excursions a peu pla ardenya
Terreny a punt de ser sembrat de blat

Deixem el cotxe a baix al camí pla i pugem cap dalt de la carena, com si anéssim cap a Begues. Hem mirat alguns boscos de pins joves, però la cosa encara està molt verda; hem trobat alguns pinetells vells i n’hem collit tres de tendres.

 Al Baix Llobregat, i a tot el Llobregat, els pinetells tenen una esponja groga a sota

i acostumen a ser de color de xocolata per sobre

excursió a peu pla ardenya pinetells

Com que la cosa no estava per insistir-hi, hem optat per anar a caminar. Hem tornat a baixar fins on teníem el cotxe i hem pres el camí cap a ponent. Hem vist que havíem refet la barraca de pastor que hi ha a l’extrem oposat del pla. Hem trencat per l’antic camí que portava fins a Begues i ens hem aturat a la Creu d’Ardenya, on hem fet algunes fotos per a constància de futures visualitzacions.

excursió a peu pla ardenya creu de terme
La Creu d’Ardenya

Seguim el camí ample cap a ponent; ens enfilem fins a trobar un altre pla i allà visitem els dos primers avencs de l’Alzina. Retornem al camí, seguim fins on hi ha les torres elèctriques i trenquem cap la dolina del gran avenc.

excursió a peu pla ardenya avenc
Terra de coves i avencs

 

De tornada, a la vora el cotxe ens hem trobat la parella que intenten recuperar l’ofici de trementinaires. Ens diuen que aquí és no és gaire negoci, però a Sòria es veu que s’hi guanyen bé la vida. Es veu que aquí han d’entrar dins la brossa del bosc i a Sòria els boscos són nets de sotabosc. Diu que aquí de tant en tant els hi trenquen les instal·lacions i a Sòria estan vigilades per la Guàrdia Civil. Com en moltes altres coses juguem amb eines desiguals. També ens han explicat que a Tuixent hi havia hagut les trementinaires que ja havien explotat les resines dels pins, però la darrera d’elles havia mort l’any mil nou-cents vuitanta-quatre. Els desitgem sort i pugem al cotxe per anar al poble.

 

excursió a peu pla ardenya dolina
Avencs de totes les mides

Hem anat al bar del costat de l’escola de l’Olivera. Hem fet la cervesa i hem parlat una mica de tot, però sobretot de l’esmorzar que farem aquest divendres que ve, on l’Antonio ens farà un trinxat de la Cerdanya amb rosta cruixent, tal com li agrada al Nani.

 

excursió a peu pla ardenya pedres calcaries
Pedres calcàries desgastades per l’aire i l’aigua

Aleix Font

18-10-2016

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.