BOLETS – ELS FREDOLICS

BOLETS-ELS FREDOLICS

 bolets fredolics

Els fredolics són uns bolets petits i trencadissos, de color negre o gris per sobre i blanquinosos per sota. Habitualment tenen la cama foradada i sovint es trenca en quatre trossos, formant una creu. Hi ha uns bolets que se li assemblen i que, segons diuen, són altament tòxics. Per això, si mai trobeu fredolics en alguns llocs sorprenents, jardins públics, al camp de futbol…. aneu en compte; haureu de tallar la soca i mirar si està foradada. Aquesta advertència només és per quan tingueu dubtes seriosos, perquè al bosc també hi ha fredolics autèntics que no tenen la cama foradada, i això no priva que siguin excel·lents.

bolets: els fredolics són humils

 bolets fredolics

Abans era un dels darrers bolets que sortien, “quan ja feia fred”, però ara surten junt amb tots els altre bolets, i a vegades fins i tot surten abans que els altres. Els trobareu a dins dels boscos, però tenen una especial predilecció per les vores dels camins. I com que són tan petits, a vegades s’amaguen als fanals o tapats per la pinassa.

bolets: també n’hi diuen negrets

 bolets fredolic

Avui hem anat a buscar bolets amb els amics, el Nani, l’Antonio, el Ciscu i jo, als boscos de Begues. Dilluns i dimarts va fer un vent exagerat, d’aquells que maten la florida. Ahir encara ventava però ja no tant. I per això, avui hi hem anat perquè tocava però amb aquella sensació de derrota, pensant que no trobaríem res de res.

 bolets fredolics

Cal dir que el bosc estava més humit del que pensàvem i això ens ha donat ànims. I només entrar al bosc, el Ciscu ha trobat un grupet de fredolics De seguida he pensat que potser no trobaríem llenegues, però sí que faríem uns quants fredolics. Els companys s’han embrancat a buscar llenegues i jo m’he decantat pels fredolics.

bolets: fredolics grisencs

  bolets fredolics

I tothom ha trobat el que buscava. L’Antonio ha fet un cistell a vessar de llenegues i forces rovellons. El Nani quasi l’ha omplert. I el Ciscu en portava potser tres dotzenes. I també han trobat rovellons i llengua de bou, a part de fredolics. Jo he fet un grapat de llengües, un rovelló i molts fredolics. Tothom content.

bolets: habitualment en rotllanes

 bolets fredolics

El fredolic és un bolet molt agraït. El pots posar als guisats, o bé fregit i en truita i fins hi ha qui en fa sopa. Quan el culls has d’anar en compte, perquè es trenca de seguida, i en canvi, quan el fregeixes ja no es trenca, podríem dir que ja s’ha salvat.

bolets: fredolics

bolets bolets
antigament eren senyal de final de temporada, ara surten quan volen

Al Pirineu se’n fan unes esteses que no te les acabaries, i són ferrenys, gruixuts i en forma de caputxa. A casa nostra acostumen a ser més fràgils i de seguida obren el paraigües i es trenquen només de mirar-los.

 bolets fedolics

Talment com amb els altres bolets, cal netejar-los de seguida. Però és un bolet molt net, només espolsant-lo ja es neteja. De totes maneres sóc molt partidari de passar-los una aigua, perquè deixin anar aquelles brosses que no veus a primera vista.

Aleix Font

10 de novembre de 2016

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation