COLÒNIA GÜELL – EXCURSIÓ AL CIM DEL MONTPEDRÓS

DE LA COLÒNIA GÜELL A L’ERMITA DE SANT ANTONI

Avui farem una excursió per tota la corona de muntanyes de ponent de la Colònia Güell, des del Montpedrós (Sant Antoni) fins al Montbaix (Sant Ramon). Tot i ser un camí carener també té uns desnivells a vegades considerables. Tot i així, poc a poquet es pot fer sense dificultat.

excursions a peu sant antoni

15 de maig de 2012

Desnivell màxim 250 metres

Distància 12,4 km.

Avui hi érem el Josep Maria, el Nani i jo

 

 

Durant la nostra infantesa i part de la joventud, aquesta era una sortida recurrent des de la Colònia Güell, d’aquelles que fèiem tres o quatre o més vegades durant l’any. Sempre l’he recordat com una de les més cansades per les fortes pujades que hi ha, si bé he de corregir que avui ja no m’ho sembla tant. Suposo que de petit tot ho veus més gran, més lluny, més important.

excursió a peu sant antoni, Montpedrós
De Sant Antoni mirant al nord. Torrelles i les muntanyes de Begues

Sortim del carrer Reixac de la Colònia Güell i anem fins a Santa Coloma de Cervelló. Aquest camí que ara transcorre totalment per carrers i carreteres asfaltades, abans s’hi anava per camins de vinyes i camps de cirerers, però com que el temps no es pot tirar enrera, l’explicaré tal com és avui en dia.

La Colònia Güell a l’esquerra de la imatge

excursió a peu sant antoni
Mirant al sud, can via, la Ciutat Cooperativa i el mar

Prendrem la carretera de can Julià, pujarem per l’Avinguda de Santa Coloma, passarem la plaça del Pi Tallat, passarem l’antiga plaça de l’Ajuntament i al primer carrer que puguem trencar a mà dreta, per la pujada, el prendrem fins arribar al carrer del Bosc. Arribarem a la Plaça de Catalunya, i a la banda sud prenem el carrer Montpedrós. De seguida veiem que paral·lel al carrer, al costat esquerra hi comença un camí de terra. El prenem.

excursió  a peu – El pla del Bassot. Sant Antoni a tocar

excursions a peu sant antoni
Des de la Colònia Güell fins aquí dalt hi ha dos cents cinquanta metres, però en semblen dos mil

Ara haurem d’anar seguint aquest camí i procurarem no perdre la direcció que segueixi. Vull dir que ens creuaran un parell de camins amples, però a l’altra banda hi veurem la continuació del caminet que seguíem. Endavant! fins arribar al Bassot,  que és una bassa de provisió d’aigua pels incendis forestals.

excursió a peu sant antoni
L’ermita de Sant Antoni, al cim del Montpedrós

Sortim a una petita plaça on hi conflueix el camí que ve del Pla de les Bruixes. Podem seure al banc que hi ha a sota l’alzina a la banda de ponent. Feu-ho, perquè la pujada ara encara és més dreta i cal agafar forces. Seguim pujada amunt i al cap d’uns cinc-cents metres lineals ja som a dalt. Les vistes som immenses i val la pena esplaiar-se en tots els tres-cents seixanta graus de la panoràmica. Si és durant el matí i és un dia de bona visibilitat podreu veure Mallorca. Cal mirar lleugerament a l’esquerra de Sant Ramon (Montbaix), i a la ratlla de l’horitzó hi veureu un parell de núvols immòbils que conforme us hi fixeu veurem que no són núvols. Amb uns prismàtics, naturalment, ho veureu molt més clar.

excursió a peu pla llobregat
El Pla del Llobregat

Les vistes sobre el Pla del Llobregat són precioses: Santa Coloma, la Colònia Güell, Sant Boi, el Prat, Barcelona, Sant Feliu,  Molins de Rei, el Papiol, Sant Vicenç…. i al seu darrera Santa Creu d’Olorda, Puig Madrona, el Montseny, Sant Llorenç del Munt. Al nord Montserrat i al seu davant Coves d’Infern, can Riera, la Penya del Moro; Torrelles a sota. L’altiplà de Begues més cap a ponent, amb la Desfeta i el Castell d’Eramprunyà, per tornar a arribar a la línea de mar. T’hi pots passar hores assegut a un banc contemplant la llunyania, que és una manera de contemplar el propi cor.

La Colònia Guell al centre de la imatge

excursió a peu sant Antoni, vistes meravelloses
Vistes extraordinàries des del cim del Montpedrós

A partir d’ara podem continuar l’ excursió  tornant pel mateix camí (si heu tingut la precaució d’anar tirant molletes de pa no tindreu cap pèrdua), o bé optar per una de les Variacions Golberg (igual que en les ramificacions de l’obra de Bach, aquí també hi ha múltiples camins a seguir). Podríeu anar cap al Bon Punt de Sant Vicenç si preníeu el camí que es despenja pel costat nord i passa per La Torratxa, antiga torre del castell de Cervelló. Podríeu baixar al Pla de les Bruixes des del Bassot, i des d’allà anar a Torrelles, can Cartró, can Via etc. Nosaltres vam seguir tal com us explicaré.

Vistes al Nord. Puig Madrona al centre

excursió a peu sant antoni, bones vistes

Baixem pel mateix camí fins tornar al Bassot. Prenem el trencall a ponent fins arribar al Pla de les Bruixes. Continuem la mateixa direcció fins al pla del Mas Sala i seguint el mateix camí ens plantem al coll de Can Cartró. Travessem a l’altre costat de la carretera i prenem el carrer que va cap al sud (a l’esquerra l’antic pàrquing del restaurant Cesalpina, i a la dreta les portes dels jardins de les cases). Seguim per la carretera que s’enfila lleugerament i arribem a l’entrada (banda sud) de can Cartró, tancada per una tanca de filferro. Estem al coll de l’altre costat del turó de can Cartró. A l’esquerra el pla del Llobregat, a la dreta el Puig Vicenç amb Torrelles a sota.

 Des de la Colònia Güell, aquestes muntanyes són el nostre “skyline”

excursió a peu, Montpedrós, Mont Baix
Can Cartró a la dreta, al costat de la torre elèctrica. La Creu de can Cartró a sobre. Sant Ramon al fons

En aquest punt del coll deixem la carretera, prenem el camí de terra que comença a mà esquerra i planegem uns cinc-cents metres fins arribar a l’altre esquena de la muntanya de La Creu de Can Cartró. Ara les vistes ja són al sud, encarades a Sant Ramon. Ens hem trobat el camí que ve per la carena, és l’antic camí de can Salgado fins la Creu del Querol. El seguim uns cinquanta metres cap a Llevant (direcció Barcelona), i quan trobem el camí que baixa en direcció sud (cap a sant Ramon) el prenem.

Excursió a peu: Can Pubill

excursió a peu can pubill
Can Pubill

Farem un quilòmetre mig fins arribar a la masia de Santa Bàrbara a un quilòmetre i mig més avall i pràcticament el punt més baix de la ruta, i entremig haurem passat la masia de can Pubill. Santa Bàrbara fou una de les masies emblemàtiques de les nostres muntanyes, amb ermita adjunta. Donava nom a tots els boscos del voltant i per nosaltres era com un signe d’identitat, una mica com si fos part de casa nostra.

excursió a peu can salgado
Can Salgado. De camí a la Font del Murri

Seguim la mateixa direcció del camí del que venim i arribem a la riera de la banda dreta de la masia. Prenem el camí ample que llepa la llarga tanca de la masia fins arribar al coll. Si ara trenquéssim a mà dreta ja serém al parc de Marianao de Sant Boi. Però nosaltres continuem l’excursió  pel camí ample a mà esquerra, continuant la tanca, i arribem a la masia de can Codina.

excursió a peu sant antoni
Al voltant de l’ermita hi ha taules per a pic-nic

A les portes mateix d’aquesta masia en surt un camí a mà esquerra que baixa de seguida fins la riera, en direcció nord. Aquest camí està asfaltat i ens durà fins a tocar de can Salgado.  Can Salgado abans es deia can Forès, però a la Guerra dels Segadors els espanyols la van confiscar i la van regalar a un militar espanyol que és deia Salgado. Ara hi ha un rètol on hi diu “Mas Terra Alta”. Si des d’aquí prenem el camí de terra que s’orienta a Llevant arribaríem de seguida a can Ros i a la Colònia. Però nosaltres vam seguir la carretera, que va cap al nord. Passem per sota can Formigueraire, arribem a la Font del Murri, i prenent la carretera a Llevant passem per sota de can Via per entrar a Santa Coloma. Ara ja seguirem el mateix camí del començament per arribar a la Colònia Güell on donarem per acabada l’ excursió.

Excursió a peu, pedra gravada a l’estil prehistòric. Suposadament fraudulenta

excursió a peu sant antoni
Situada al camí de la Torratxa, a uns cent metres del cim

Descarrega’t el track:

2012-05-15-colonia-sant-antoni-can-palos

Aleix Font

4-1-2017

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation