EXCURSIÓ DEL PLA D’ARDENYA AL MONTCAU

EXCURSIÓ DEL PLA D’ARDENYA AL MONTCAU

UNA EXCURSIÓ DINS LA BOIRA

 

 

excursions a peu: Dalt del Montcau

excursion a peu pla d'ardenya montcau
Aquesta meravella està en perill d’extinció a causa de les pedreres que hi són a tocar

 

Hola colla, a l’excursió d’avui hem caminat entre la boira com si estiguéssim a la Plana de Vic i  no ens hem mogut de la comarca. Hem anat al Pla d’Ardenya de Vallirana amb l’esperança de trobar algun bolet però amb l’alternativa d’una bona caminada a la cartera. Com que no hi havia cap bolet ens hem enfilat cap a l’avenc de les Alzines i d’allà cap al Montcau. Tota la pujada entre filagarses de núvols baixos, sil·luetes suggeridores i sorolls llunyans que la climatologia ens apropava.

 

excursions a peu: Caçant gotes d’aigua

excursions a peu pla d'ardenya montau aranya
Les teranyines són una de les meravelles d’aquest món

 

Al cap d’una estona de camina el Nani diu “ve un cotxe”. No vèiem res però sentíem la remor que s’acostava. De sobte apareix un tot terreny que anava en la mateixa direcció que nosaltres, ens han saludat, la parella del davant i els gossos del darrera, i han desaparegut dins de la boira. Al cap d’una estona, a la vora de l’avenc de les Alzines hem vist el cotxe aparcat, o sigui que no podien estar gaire lluny. Per precaució hem deixat que el Ciscu anés al davant ja que ell no té por dels gossos, i hem seguit caminant. Al cap d’una estona els hem trobat que tornaven, els gossos llançats cap a nosaltres,  i ens hi hem aturat a parlar-hi una estoneta. Eren una parella més o menys de la nostra edat, de Vallirana, que anaven a passejar els gossos. Hem parlat de bolets i de com canvia tot. Els hem explicat que nosaltres de joves hi havíem vingut a ballar a Vallirana “És que hi havia unes noies molt boniques” els hi hem dit, i l’home ens ha contestat que les de fora sempre ens semblaven especials. Mentrestant els gossos (llauradors, segons el Ciscu) no paraven al nostre costat, empenyent-nos amb el morro, mossegant els bastons de caminar i voltant-nos amb ganes de jugar “No fan res”. Al poc d’acomiadar-nos se’ls ha menjat la boira.

 

excursions a peu: Cireres de pastor

excursions a peu pla d'ardenya montau cirera pastor
Les cireres de pastor són un fruit antic. A la nostra edat els trobem massa pinyolers

 

 

Continua l’excursió. Hem passat la immensa central elèctrica, ens hem enfilat pels forts pendents propers al Montcau i ens hem fet la foto de rigor a la caseta dels bombers, que és una barraqueta enfilada a dalt d’unes escales. Hem pujat a dalt del Montcau i la boira ha començat a escampar. Hi havia una gran bandera catalana rebregada i cargolada a un recó. L’hem tornada a plantar i ens hi hem fet una altra fotografia. El camí de baixada ha sigut assoleiat, hem començat a tenir calor i ens hem hagut de treure roba.

 

excursions a peu: Caseta dels bombers

excursions a peu pla d'ardenya montau
Abans d’arribar al Montcau hi ha la caseta dels bombers

 

 

A sota la caseta dels bombers hi hem trobat dos excursionistes, guàrdies civils de paisà, que estaven reposant (Un incís. No us en recordeu que a la Colònia hi havia un noi que venia a escola amb nosaltres i que deia que son pare era policia secreta? Tenen un no sé què). Ens han preguntat pel camí que portava a Olesa de Bonesvalls i, nosaltres que no som com ells, els ho hem indicat correctament. Tot parlant hem esbrinat que venien de Corbera, que volien anar a Olesa, d’allà anar al coll d’Ordal i després agafar algun camí que els retornés altra cop a Corbera, passant pel Pic d’Agulles o per l’Amunt. Jo, tot movent la mà oberta amunt i avall mantenint el braç quiet al meu davant, he dit “bufa!” i ells han contestat “Nà, eztamo acoztumbraoz. Hemo exo la Matagals varia vece” I no els ho hem volgut qüestionar, però guaita, havien sortit de Corbera a les vuit del matí, ara eren les dotze del migdia, i encara no havien fet una quarta part del projecte. A tall de comiat els hem dit “Avui no dinareu a casa” I han marxat amb les seves cames esgarrinxades (anaven amb pantalons curts i diu que han hagut de fer un tros  camps a travers perquè s’havien extraviat). Aquest vespre mireu les notícies a veure si parlen de dos que s’han perdut.

 

 

excursions a peu: Calia enfilar-s’hi

excursions a peu pla d'ardenya montau
Caseta dels bombers a tocar del camí

 

Quan faltaven cent metres per arribar al cotxe, al GPS n’hi faltaven cent per fer els deu quilòmetres, i a l’arribar marcava deu quilòmetres i un metre. O sigui, que arrodonint podem dir que hem fet deu quilòmetres de distància, dos-cents metres de desnivell i una mica més de tres hores de camí.

excursions a peu: Creu d’Ardenya

excursions a peu pla d'ardenya montau
La Creu d’Ardenya situada a un antic entreforc de camins imprescindibles

 

 

Hem fet la cervesa al Casino de Vallirana, al davant de l’Escut, i mentre nosaltres comentàvem la fondària dels avencs o les previssions de florida del bolets, el cambrer i un client parlaven de l’Ajuntament de Santa Coloma i dels cassos de corrupció. Jo, amb una orella aquí i l’altre allà he descobert desenzisat que no parlaven de casa nostra sinó de l’altra banda del Besós. Quan he arribat a casa me n’he enterat dels guàrdies civils uniformats, dels polítics empresonats i de les declaracions d’honradesa dels que encara no els han enxampat.

 

I vet aquí un gos vet aquí un gat, l’excursió s’ha acabat.

 

Que sigueu molt feliços.

Aleix.

27 d’octubre de 2009

Descarrega el track

pla-dardenya-montau

 

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.