Garraf – quatre notes per a definir-lo

Per delimitar a què ens referim quan nosaltres parlem del Garraf , faré unes acotacions:

Cartogràficament ens referim a la zona geogràfica compresa a l’antic mapa de l’Alpina i que va des de Castelldefels, Viladecans i Sant Climent per llevant, fins a Sitges, Olivella i Olesa de Bonesvalls per ponent.

Mapa del Garraf – Editorial Alpina

excursions a peu mapa garraf

Geològicament parlem de les muntanyes calcàries que algú ha anomenat “El Garraf Blanc”, per la coloració blanquinosa de les roques, i que nosaltres en dèiem “El Desert del Garraf” per la seva falta d’aigua en comparació a d’altres llocs propers a casa nostra on les fonts hi abunden i les rieres acostumaven a portar aigua.

L’Eramprunyà des de la Morella

excursiona a peu garraf
Paisatge del Garraf

Paisatgísticament parlem d’una gran extensió de garriga amb predomini de càrritx, llentiscles, alzines, garrics i alguns ombrils amb pi blanc encara joves, replantats després dels grans incendis. El Garraf és també les vistes extenses, la sorpresa del mar als nostres peus, la impressió de solitud, aquella sensació com terra sagrada.

Garraf blanc : Vegetació arbustiva

excursions a peu muntanyes garraf

Emocionalment quan parlo del Garraf parlo dels records de joventut, de les grans caminades amb la colla d’amics, de les rialles i les proeses, de les descobertes  i les animalades dels nostres setze fins a vint anys.

 

ACCESSOS

 

Des de llevant s’accedeix en cotxe al Garraf bàsicament per tres llocs diferents:

Des de Castelldefels a través de la urbanització del Rat Penat, just al començament de les Costes del Garraf. Cal sortir amb antelació de l’autovia i transitar pel lateral quasi fins a la sortida del Port Ginesta. Aquesta carretera s’enfilarà ràpidament i si ens aturem als llocs adequats que anirem trobant, podrem admirar les vistes exclusives sobre la llarga platja de Castelldefels. Ens portarà fins la Plana Novella i des d’allà fins a Sitges.

Garraf – Vistes sobre Castelldefels, Port Ginesta

excursions a peu vista castelldefels

Des de Begues. A les acaballes de la ciutat de Gavà hi ha la carretera que ens porta fins a Begues. Passarem per sota de l’imponent turó de sorrenques vermelles del Castell d’Eramprunyà i després d’unes quantes corbes tancades arribarem a dalt de l’altiplà. Cal estar atents a la senyalització  que a una rotonda ens desviarà a mà esquerra cap al Parc Natural del Garraf. D’allà en surt la pista que va fins a Sitges passant per la Plana Novella.

 

Des d’Olesa de Bonesvalls. O bé des del carrer que travessa el barri de l’Hospital, accedim a la riera i per la part dreta seguim pel camí que ens durà fins la depuradora i enllaçarem amb el camí que baixa de la carretera. O bé, sense deixar la carretera principal, passem la riera en una corba tancada a l’esquerra, seguim per una llarga recta i just on hi ha la corba a la dreta, prenem el trencall a l’esquerra, per la baixada que ens apropa a la riera i on hi ha la depuradora enllacem amb el camí anterior.

Aquest camí, sense deixar-lo ens farà passar pel costat de l’Avenc de l’Esquerrà, per can Grau i fins Olivella. Des d’allà podrem anar a Sant Pere de Ribes i fins a Sitges o Vilanova i la Geltrú.

 

A més a més, des de la urbanització de can Mitjans. (aquesta carretera s’acaba a la urbanització, i per tant, en cotxe és un accés a mitges) Sortint d’Olesa de Bonesvalls i abans d’arribar a Avinyonet hi ha a mà esquerra la urbanització de can Mitjans, situada entre les dues grans rieres del Garraf, la de Begues i la dels Pelagons. Haurem de deixar el cotxe just passada aquesta urbanització. Caminant ens donarà accés a la masia de Santa Sussanna, i després fins Olivella.

 

Pots visitar altres llocs d’Aleix Font

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com