EXCURSIÓ A CAN JAQUES

EXCURSIÓ AL GARRAF REMOT

 

 

excursió a peu: Can Jaques

excursió can jaques
Can Jaques té un nom francès

Avui anem d’excursió a Can Jaques, una masia mítica de quan érem joves i caminàvem pel Garraf com si fos casa nostra. No hi havíem estat mai i això no podia ser.

Aparquem al Corral Nou (41º17’47.40”N, 1º52’00.39”E) a poc més d’un quilòmetre al nord-oest de la Plana Novella i comencem l’excursió. Prenem el corriol que hi ha a l’altre costat de la carretera i ens enfilem durant dos quilòmetres pel caminet voltat de vegetació clàssica del Garraf Blanc, garrics,  llentiscles i margallons.

excursió a peu: El Corral Nou i al fons la Plana Novella

 

excursió a peu el corral nou

Arribem a can Jaques,  la mítica masia encimbellada a la carena, les vistes són solemnes, religioses, d’aquelles que t’omplen el pit d’aire i de pau. No s’hi veu cap detall de vida moderna i t’imagines transportat en el temps, de quan teníem divuit anys i encara no tot estava fet malbé.

excursió a peu: Arribant a can Jaques des del Corral Nou

excursió a peu can jaques arribada

Donem la volta a la casa, grandiosa, parcialment enrunada però més conservada que la majoria d’altres masies abandonades del Garraf, potser perquè no s’hi pot accedir amb vehicles de quatre rodes.  Esmorzem a la part nord, on hi ha una cisterna mig plena d’aigua de pluja. Gaudim les vistes que s’allarguen per la riera de l’Avenc de la Ferla i al fons el Montau.

excursió a peu: Runes de can Jaques

excursió a peu can jaques runes

Continuem el camí en direcció a l’est que a estones careneja. El camí fa baixada durant quasi un quilòmetre, passem la Bassa de Can Jaques i comencem a pujar. Ara, i durant uns tres quilòmetres, anirem pujant i baixant però sempre amb tendència a guanyar alçada. El camí transcorre per sobre de les Penyes Negres i les Penyes Roges.

excursió a peu:  Canyaferla, una vegetació sorprenent

 

excursió a peu coll solius vegetacio

L’excursió es torna més emocionant quan arrribem a un coll amb una vegetació d’un altre món, amb una mena de fonolls gegants que no tenen el gust anisat dels fonolls, és la canyaferla, un vegetal insòlit que no havia vist mai.

excursió a peu: Indicador entre can Jaques i el Pla de Solius

 

excursió a peu an jaques indicadorFinalment arribem al coll de Solius (o de Soleis) on prendrem el camí a mà dreta, que baixa fortament fins a la carretera sense asfaltar que ve de Begues i porta a La Plana Novella o al Corral Nou.

excursió a peu: Indicador atrotinat al Pla de Solius

 

excursió a peu pla solius indicadors

Però abans pujarem al cim del Solius (o Soleis) de 520 m d’alçada (el coll està a 475m).

excursió a peu: El Puig de Solius (o Solei)

excursió a peu puig solius

Baixem a la carretera (en poc més d’un quilòmetre de distància hem baixat cent deu metres de desnivell) i reculem cap a ponent. Passem per sota de les primeres Penyes Roges, a l’altra costat de la riera hi ha les runes de can Romagosa. Passem per sota de les Penyes Negres i observem que el nom de les muntanyes és per la tonalitat que hi pren el sol.

excursió a peu:  Vista des del Cim de Solius. A sota la carretera de Buegues.

Al fons El Rescler i a la seva esquerra La Morellaexcursió a peu can jaques la morella

Continuem per aquesta carretera, que planeja amb tendència a baixar, durant uns quatre quilòmetres, a mà esquerra la Riera de Carxol i a la dreta els espadats de les Penyes Negres.

excursió a peu:  Baixant del Coll de Solius. A sota Les Burigues

excursió a peu can jaques les burigues

Quan la carretera travessa la riera i s’enfila, nosaltres prenem el trencall a mà dreta que va a ran de la riera. Al cap d’uns dos quilòmetres, en un revolt del camí i de la riera, a mà dreta hi descobrim una cova plena d’aigua, com si fos la mina d’una font i només de veure-la ens refem del cansament. Al Garraf són tan escassos els punts d’aigua que fan l’efecte dels oasis dels deserts.

excursió a peu: La font de la riera de Carxol, a prop del Corral Nou

excursió a peu corral nou font

Ara ja som quasi al Corral Nou. En el pla que porta fins la carretera hi trobem una gran concentració d’arnes propietat  d’una empresa aragonesa. Pensem que si algun dia comprem mel dels Monegros, podria ser que fos dels romanins de la riera de Carxol.

excursió a peu: Aigua clara i fonda

excursió a peu font corral nou

Una mica més amunt, on s’ajunten els camins també s’ajunten les rieres de Carxol amb la de Vallgrassa. I pocs metres més al nord ja hi ha el Corral Nou i el nostre cotxe.

Aleix Font

30 d’abril de 2014

Descarrega el track

Can Jaques

Si vols aprendre com descarregar els tracks en KML de les excursions pot consultar la secció de Descarrega Tracks

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation