EXCURSIÓ AL MATAGALLS PER SANT SEGIMON

EXCURSIÓ AL MATAGALLS PER SANT SEGIMON

Distància 13,2 km.

Desnivell acumulat 701 m

Temps 5h 45min.

 

 

excursió a peu: El Coll Formic

excursió  Matagalls

Ahir al vespre vaig trucar al Nani per anular l’ excursió “Nani, que diuen que plourà i ho hauríem de deixar”, però ell que no, que no plourà, “que ho he consultat a internet i no donen pluja” I hi hem anat. Aquest matí a les set, el Josep Maria, el Ciscu, el Nani i jo hem marxat en direcció a Vic. Al trencall de Balenyà hem sortit de l’autovia i cap a Seva, el Brull i el Coll Formic, on hem deixat el cotxe. No feia mal dia, tot i que el cim del Matagalls estava emboirat.

excursió a peu: Caminant cap a Sant Segimon

excursió Sant Segimó cami

L’ excursió comença amb una forta pujada, uns dos-cents metres sense parar. Trobem un trencall que porta a Sant Segimon i el prenem. De seguida comença a baixar i perdem més de cent metres. Quina pena! Tot i això ha valgut la pena, perquè el camí era agradable amb torrents d’aigua i boscos de faig.

excursió a peu: Camí entre fagedes

excursió Sant Segimó fagedes

Les fagedes sempre són boniques, però al mes de juny és que enamoren vestides de verd nou. Hem trobat un grup de jubilats que  també anaven d’ excursió a Sant Segimon. Acabaven d’esmorzar i ens han cedit el lloc “Esmorzeu aquí que és el millor lloc que trobareu” A ran de la fageda, al costat d’un prat i a tocar d’un rierol d’aigua transparent, realment era preciós.

excursió a peu: Un gorg

excursió Sant Segimó gorg

Ens han explicat que no entraríem pas a Sant Segimon, perquè hi ha una masovera que esparvera “Un dia va sortir amb una escopeta tot cridant que allò era propietat privada” El Nani m’ha dit que ell ja ho sabia perquè internet en va ple. Tot i així ells hi anaven “Avui entrarem perquè portem un negociador” i un d’ells ha alçat la mà i ens ha dit que havia estudiat per capellà.

excursió a peu: Refent forces

excursió Sant Segimó esmorzar

Hem esmorzat doncs i hem reprès l’ excursió. Hem trobat una altra colla de jubilats que venien en direcció contrària i els hem preguntat per la dona de Sant Segimon, però ells no hi han entrat, han passat pel camí de sota, que ve de Viladrau. Al cap d’una estona hem atrapat a la primera colla que caminaven amb parsimònia i tiraven fotos a tot el què trobaven.

excursió a peu: Herba de Sant Segimon

excursió herba Sant Segimó

Ens han dit que eren de Sant Esteve de Palautordera i que havien pujat expressament per a fotografiar l’Herba de Sant Segimon, una herba endèmica que floreix a començaments del mes de juny. Ens l’han ensenyada i he pensat que deia molt de les persones que feien el viatge per veure aquella flor. És com una molsa que floreig en en un núvol de floretes blanques. Cinc pètals petitons que li donen un aire de roseta a cada flor.

excursió a peu: La creu de les bruixes.

Catorze dones fan ser penjades per bruixeria

excursió Sant Segimó bruixes

 

Els hem avançat i hem arribat a Sant Segimon, monumental i d’aspecte medieval. Ens ha sortit a rebre la famosa dona i jo he dissimulat la meva por. El Josep Maria s’ha avançat i li ha demanat si podíem entrar a visitar l’ermita. No ens ha deixat per imperatiu legal “És que estem d’obres i no es pot passar”. S’ha portat bé, correctament, amb educació i ho hem acceptat (ves quin remei).

excursió a peu: Monestir de Sant Segimon, imponent, tenebrós

excursió Sant Segimó monestir

Ens ha explicat que l’herba de Sant Segimon només es fa per aquelles rodalies i que serveix pel mal de fetge. Ens ha dit que aquesta ermita antigament depenia de Montserrat i que durant mig any hi anava una expedició de monjos a collir herbes medecinals. I per acabar ens ha ensenyat el camí per anar a Sant Miquel del Barretons, la famosa ermita on diuen que si hi dónes una volta caminant, mai més tindràs mal de cap .

excursió a peu: Sant Miquel dels Barretons

excursió Sant Segimó Sant miquel barretons.

Un desnivell  vertical de cent metres ens ha dut fins l’ermita. Hem vist l’explicació a la dita sobre el mal de cap. Resulta que no es pot donar tota la volta perquè està damunt d’un espadat infranquejable que impedeix acabar el circuit. Al Ciscu se li ha acudit que també podíem donar la volta desde dins i ho hem fet caminant pel damunt d’una catifa de tifes seques. O sigui, que si algun dia tinc mal de cap em sentiran. Des d’aquesta ermita es veu Sant Segimon a sota nostre, amb les taulades esventrades i els edificis en runa. El que hem vist desde baix és com si fos un decorat, tant sols la façana d’allò que un dia havia sigut l’enclavament.

excursió a peu: Sant Segimon i Osona vist des de Sant Miquel dels Barretons

excursió Sant Segimó Viladrau

Hem continuat l’ excursió, ara l’ascens al Matagalls, tot pujada sense parar. Ens faltaven quatre-cents metres de pujada ininterrompuda i ens ho hem pres amb filosofia, xino xano, piano piano i descans, quinze o vint passes i a reposar. Véiem les nuvolades per la banda de llevant i les clarianes cap a Sant Llorenç i Montserrat. Nosaltres estàvem a la frontera, ara teníem núvols, ara una galleda de sol. El cim del Matagalls encara es veia bé, però una mica més enllà s’hi arrossegaven les boires des dels cims cap a les valls. Pressentíem que la bonança tenia els minuts comptats i que no veuríem el sol desde dalt de la muntanya.

excursió a peu: Arribant al Matagalls

excursió Sant Segimó arribant matagalls

Efectivament, quan ja només ens faltava el darrer esforç ha arribat una densa nuvolada i ha coronat el cim abans que nosaltres. Feia fred. Ens hem abrigat amb la roba que duiem, però no havíem pensat en portar guants i els hem enyorat. Hem fet el cim com si fóssim alpinistes de veritat, tapats, i caminant esforçadament entre la boira. Hi havia una colla que ens han fet la foto de grup i de seguida han marxat.

excursió a peu: Creu del Matagalls

excursió Sant Segimó creu matagalls

Ens hem arrecerat a la base de la creu per  menjar els fruits secs que duia el Ciscu. Encara ha arribat una parella que s’han assegut al nostre costat, i també un xicot que pujava i baixava corrent sense parar. Nosaltres hem reprès l’excursió abans no s’espesseís més la boira i ens confongués el camí de baixada.

excursió a peu: La baixada és més dura del que sembla

excursió  Sant Segimó baixada

El camí de retorn l’hem fet per la ruta directa al Coll Formic. Transcorre per una baixada brutal que es despenja quasi sis-cents metres en tres quilòmetres i mig. El resultat és un dolor de ressentiment als genolls i a les cuixes, però ves què hi hem de fer! vinga avall sense pensar-ho gaire. Ens ha plogut, ara sí, mitja dotzena de gotes, i tan aviat com m’he posat la capelina ha sortit el sol. I a l’arribar al cotxe hem donat per acabada l’ excursió.

excursió a peu: La Font Freda

excursió Sant Segimó font freda

Hem anat a fer la cervesa al Restaurant del Castell d’El Brull, on hi feien un menú per onze euros que ens feia salivera. Però ens esperaven a casa i no ens hi podíem quedar. L’home que ens ha servit ens ha confirmat la mala fama de la masovera de Sant Segimon “Segons diu la gent, perquè jo no l’he tractada mai”. I al cap d’una hora llarga, a tres quarts de quatre de la tarda ja érem a la Colònia. Ens hem acomiadat del Josep Maria, perquè comença dos mesos d’absència, i hem anat, cadascú a casa seva, corrents a veure què hi havia per dinar.

excursió a peu: Ginestells florits

excursió  Sant Segimó ginestells florits

Al Montseny ara és primavera i hi ha esquenes de muntanya pintades de groc de ginestera. Els prats llueixen de verdor, la farigola encara hi és florida, i l’herba de Sant Segimon està en el seu esclat. Les rieres duen aigua, les fagedes estrenen fulles, i quan surt el sol, als prats hi broten carreretes. Si fa sol tota la muntanya llueix. Si hi ha boira s’encasqueta al cim del Matagalls i es despenja fins al fons de les rieres. Llavors el silenci s’apodera del paissatge i Sant Segimon sembla encara més tenebrós. Segons expliquen, un únic crit destorba aquella pau sagrada “Que no ho veieu que això és propietat privada!”

 

Track de l’excursió

De Sant Segimó al Matagalls

Si vols aprendre com descarregar els tracks en KML de les excursions pot consultar la secció de Descarrega Tracks

Aleix Font 2 de juny de 2011.

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation