COLÒNIA GÜELL – EXCURSIÓ A SANT RAMON

EXCURSIÓ DE LA COLÒNIA GÜELL A SANT RAMON

Distància 11 km

Desnivell acumulat 420m

Temps 3h 40minuts

excursió mont baix vistes
Vista des del cim. Al fons el mar

Habitualment per anar d’ excursió al cim del Mont Baix, on hi ha l’ermita de Sant Ramon, s’acostuma a anar en cotxe fins el barri del Bori, deixar el cotxe als aparcaments que hi ha a disposició dels excursionistes, i començar l’ascensió per l’ample camí que passa pel costat del Pavelló de Caça i trenca cap a la Font Golbes. Però nosaltres, avui ho hem fet a l’estil antic, fent l’ excursió a peu des de la Colònia Güell.

excursió a l’ermita de Sant Ramon, al cim del Mont Baix

excursió Sant Ramon
L’ermita a tocar

Sortim de la Colònia Güell pel carrer Aranyó, trenquem per Monturiol i tot dret fins a la Ciutat Cooperativa de Sant Boi. Aquí començarem a trencar carrers per anar-nos desviant cap a ponent i arribar a la Ronda de Marianao.

 

excursió sant boi plaça marianao
Plaça a la Ronda de Marianao,  a Sant Boi

Seguim direcció cap a Sant Boi fins arribar a la carretera de Sant Climent, prenem la direcció cap aquest poble i arribem al barri del Bori. Uns cent metres més amunt d’on s’acaben les casetes,  a mà esquerra hi ha el trencall  que s’enfila cap a la muntanya. Dos-cents metres més amunt trobem el Pavelló de Caça. Seguim amunt i al cap d’una mica més de dos-cents metres trenquem a mà esquerra per un camí molt ben fressat i que sovint està tancat per una cadena.

 

excursió Sant Ramon Cases Bori
Cases del Bori

Ara el camí és pla. Seguint aquest camí sempre amunt arribarem a dalt del cim. Però anem a pams: Tres-cents metres enllà hi ha la Font de Golbes, just on el camí fa el primer gir. Hi trobarem, a més d’una aixeta d’aigua municipal i també amb algunes taules amb bancs per seure. És un lloc molt ombrívol on s’hi pot descansar si ens cal.

excursió sant ramon font de golbes
La Font de Golbes

Fins al proper revolt (que ara gira a mà dreta) hi ha cent cinquanta metres. Al pròxim revolt (a mà esquerra) quasi dos-cents. El pròxim també està a uns dos-cents metres més (a la dreta). A dos-cents cinquanta l’altra, i a dos-cents cinquanta l’altra. Aquí ens trobem a mà esquerra el camí ample que ve de Sant Boi i per on hi poden transitar cotxes.

 

Dos-cents metres més fins un altre revolt que ara gira a mà esquerra. Quasi tres-cents metres per trobar el que gira a la dreta, i ara ja no n’hi ha cap més fins arribar a tocar la muralla de l’ermita.  O sigui, que comptant el de la Font de Golbes hem trobat vuit revolts tancats. Ara, al peu de l’ermita també n’hi ha un que gira a l’esquerra però aquest i el proper ja no els comptem perquè ja som a lloc. Ha sigut un camí cansat però si es pren al ritme adequat no es fa pesat. S’hi van trobant bancs als revolts on s’hi pot descansar si cal. De tant en tant es pot parar per contemplar el paisatge, que cada vegada es va fent més ampli i més interessant.

La Colònia Güell quedaria a l’esquerra de la imatge

excursió mont baix
Un balcó amb les millors vistes del País

Quan s’arriba a dalt, el paisatge és incommensurable. La vista abraça des de Montserrat i el Pirineu al fons, a Sant Llorenç del Munt, el Cingles de Gallifa, el Montseny i el Montnegre al fons. Al seu davant Collcerola i als peus tot el Pla del Llobregat fins a Barcelona. La vista es fa circular i conforme vas girant a la dreta trobes el Prat amb el Camp d’Aviació (amb els nens ens hi hem passat estones mirant aterrar i enlairar-se els avions), Castelldefels i el mar al fons. En dies de bona visibilitat és emblemàtic localitzar Mallorca. Seguint cap a la dreta el Garraf amb l’Eramprunyà al davant, la Morella, les Agulles, i la Desfeta al fons. Les primeres cases de Begues, les muntanyes de Torrelles amb les antenes del Tàbor, la Creu de Can Cartró i el Montpedrós tancant el cercle. A sota i en direcció a ponent hi ha Sant Climent. És un paisatge d’aquells que no et cansaries de mirar, i segons les hores del dia en pots apreciar detalls d’aquells que t’alimenten els records (el cel rogent al vespre, els llumets dels pobles i els cotxes quan es va fent fosc, la calitja del migdia, l’aire transparent del dematí.

 

excursió sant ramon
Des de les escales de l’ermita mirant a Barcelona

 

A l’edifici de l’ermita hi ha un bar on a part de beguda s’hi fan esmorzar, dinars i, amb cita prèvia, fins i tot hi feien sopars. És obligat visitar l’església amb la imatge de Sant Ramon Nonat. A l’entrada hi ha els ex vots que hi penja la gent agraïda o els que demanen algun do (vestits d’infants, cames ortopèdiques, sabatetes de nadó, escapularis, crosses etc). També es poden oferir espelmes (que venen al bar) que poden ser miraculoses si se’t compleixen els desitjos (jo sóc un fervent complidor de les tradicions i al llarg de la vida n’he dipositat unes quantes: per demanar que guanyés el Barça, que aprovés alguns exàmens, que els néts passessin unes bones vacances, etc). I a la part dreta de l’edifici hi ha un museu que aconsello que visiteu. No està sempre obert, però m’han dit que els dissabtes i diumenges sí que ho està.

excursió sant ramon
L’altar a Sant Ramon Nonat

I tal com ja us devíeu suposar, després de la pujada ve la baixada. Però ara no hem baixat pel mateix lloc per on hem pujat, hem pres el camí que baixa pel costat dret de l’ermita, seguint la carena i en un descens quasi vertical ens portarà fins l’Estret de Roques, on creuarem per dalt d’un pont la carretera que va de Sant Climent a Sant Boi. En set-cents metres n’hem baixat cent quaranta. Aquí és on s’agraeix haver portat bastons que ens ajudin a no relliscar.

excursió sant ramon
A dreta i esquerra de la porta els ex-vots

Passem el pont, prenem un camí ample a mà dreta que va seguint la direcció nord. Anem quasi per la carena, tot i que les vistes ara són cap a ponent, pel terme de Sant Climent. Pràcticament sempre en pujada. Al cap de quasi vuit-cents metres trobem un camí a mà dreta i el prenem. És el camí que ens portarà pel Bosc del Minyonet. Ara ja vindrà la baixada (amb algunes estones de pla) fins arribar a la masia de Santa Bàrbara just quan arribem a baix a la riera. Un quilòmetres tres-cents metres per dins del bosc, amb uns pins antics on no se n’hi veuen de joves. Passem també per algun alzinar i tot el bosc està cobert d’uns matolls immensos, brucs, cireres de pastor i alguns llentiscles.

excursió sant ramon sant climent
Vistes a ponent. Sant Climent a primer terme, més amunt l’Eramprunyà. Al fons La Morella, les Agulles, la Desfeta

 

Seguirem el camí que segueix recte, per la banda dreta de la riera i al costat d’una llarg mur que aïlla la propietat. Al cap de tres-cents metres d’una pujada suau arribem al coll. Trenquem a mà esquerra fins arribar al davant la masia de Can Codina (dos-cents cinquanta metres). Seguim pel camí que segueix recte a mà dreta i ens durà fins l’escola del Llor, ja al barri de la Cooperativa.

excursió sant ramon ciutat cooperativa
Barri de la Ciutat Cooperativa

Seguirem recte pel carrer que tanca el barri per ponent, sempre a tocar dels camps a mà esquerra. Quan arribem a la rambla de la Cooperativa trenquem noranta graus a mà esquerra, baixem a la gran esplanada de l’aparcament, prenem el camí dels Cagagossos que trenca lleugerament a mà esquerra, i anirem a passar la riera per la paret de ponent de la fàbrica de la Colònia Güell.

Colònia Güell – el carrer Barrau

excursió sant ramon colonia güell
Colònia Güell, carrer Barrau

Seguint aquesta paret arribarem a l’entrada de la Colònia. Carrer Monturiol fins que s’acabi. Girarem a mà dreta, carrer Aranyò, i tot recte fins a trobar Reixac. Ara sí, cansats de tant caminar, assedegats de la calor, escalivats de tan de sol, per fi tornem a ser a casa on ens hi espera la tant desitjada dutxa i un bon got d’aigua ben fresca.

Aleix Font

Descarrega el Track

De la Colònia Güell a Sant Ramon

 

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.