EXCURSIÓ PER LA RIERA DE LES LLENTIES

EXCURSIÓ PEL GARRAF BLANC

 

Distància 10 km.     Desnivell màxim 100 m

Dimecres.- Em llevo a les set, esmorzem, arreglo la motxilla i vaig a buscar el Nan per anar d’ excursió pel Garraf Blanc. Anem per Castelldefels, la Plana Novella i aparquem a Jafre. Seguim pel camí ample en direcció a mar, trenquem per la Riera de les Llenties, direcció Est i miro si hi trobo fòssils sense aconseguir-ho; abans en un camp erm hi hem vist dos conills.

excursió a peu: El ramat de Can Marcer

excursions a peu llenties

Hem hagut de deixar el camí i baixar més o menys camps a través fins a la llera. Quan hi anàvem ens hem creuat amb un pastor que venia en direcció contrària, quasi corrents amb els bens i les cabres al seu darrera; diu que ha perdut una part del ramat i ens pregunta si els hem vist, li diem que no i se’n va; els bens i les cabres ens passen a fregar perquè el corriol no dona per més.

excursió a peu: La Casa Nova

excursions a peu casa nova

 

 

Ara, quan ja marxem de la riera i estem pujant pel que sembla un camí antic, mig tapat pels matolls, ens aturem a esmorzar a sota un pi i veiem el pastor amb els bens baixant de la muntanya, cap on som nosaltres; hi parlem una estoneta, diu que ha deixat el ramat a la pleta de can Mercer i ha tornat a buscar les que s’havien extraviat, una bona colla; li comento que anem molt pel Garraf i que hem vingut a buscar fòssils a la riera de les Llenties; ell diu que no li consta que n’hi hagi i que tenia entès que el nom de la riera li ve de les llenties que plantaven a les feixes ara abandonades; li dic que ens agrada collir te de roca i ell diu que a ell també però que prefereix el poniol, i quan li manifesto la meva estranyesa, perquè penso que el poniol es fa als llocs humits, em diu que no, que el poniol es fa damunt les roques, en llocs secs; diu que el poniol de les rieres és diferent tot i que fa la mateixa olor, i que a ell li agrada més el de les roques.

excursió a peu:  Te de roca

excursions peu te de roca

Quan se’n va li pregunto el nom “Sergi”, diu “i tanco a Can Marcer, i ens presentem nosaltres. S’allunya pel camí, entre cosconeres, llentiscles i mates de càrritx; li comento al Nani que acabem de viure una casualitat, perquè és ben curiós que recentment haguéssim trobat poniol als rocallisos d’Avinyonet, i avui mateix ens confirmen que precisament es fa a les roques. Seguim l’excursió.

excursió a peu:  Vinyes del Garraf

excursions a peu vinyes

Pugem fins la Casa Nova, totalment enrunada, prenem cap a ca l’Amo, amb el personal, nois i noies, asseguts a una taula, segurament esmorzant, i entrem a un camí que va a mà dreta en direcció a Jafre, per veure unes runes; tornem enrera tot i que el camí segueix i segurament ens portaria al mateix lloc on anem.

excursió a peu: Pericó, l’Herba de Sant Joan

 excursions a peu herba sant joan

Trobem el camí més ample que ve de Sitges i anem en direcció contrària, cap a Jafre; abans d’arribar al trencall de La Fassina ens atrapa el pastor Sergi, en moto, i s’atura a parlar amb nosaltres, sobre bens i sobre el seu avi que ja feia de pastor; el Nani li pregunta sobre aquestes coromines sembrades d’una planta com pesoleres amb flor de color blau-rosat, “Són trepadelles” ens diu, i els planto jo perquè se’ls mengin els bens; diu que també els agrada molt la jonça, que fa unes tiges com de seba i unes flors blaves al capdamunt, com clavellines.

excursió a peu: La Fassina

excursió a peu  la fassina
Fassina és el nom d’un lloc on s’hi destil·lava alcohol

A la riera trenquem pel camí que duu a La Facina, que etimològicament significa un lloc on hi destil·laven alcohol; és un camí bonic, planer, a ran de riera, ombrívol amb arbres alts, alzines, pins, alguns roures antics i sobretot moltes serberes. La Facina és una masia arreglada i preparada per al turisme, grups i escoles. Trobo una pinya carregada de pinyons i la poso dins d’una bossa i a la  motxilla.

excursió a peu:  El Maset de Baix

 excursions a peu maset baix

Seguim l’excursió per la riera fins al trencall que, a mà dreta, ens portaria fins a Jafre, però el Nani té ganes d’anar a una masia enrunada, el Maset de Baix, que ens falta pel currículum; al Masset de Dalt ja hi havíem estat en una excursió anterior. No és gaire lluny però començo a estar cansat. Està totalment sense teulada i envaïda pel bosc; el Nani troba unes mates de poniol a dalt de les parets i en collim un grapadet.

excursió a peu:  El Maset de Dalt

excursions a peu maset dalt

Marxem, trobem una cisterna antiga on només en sobresurt de terra la boca. Arribem al coll de Jafre, on hi ha el cotxe i marxem. Ens aturem a la Plana Novella, al bar dels holandesos “Pobgue pego”  i fem la cervesa; hi ha una parella que el Nani diu que és un rotllo d’estiu perquè quan hem arribat s’estaven fent un petó i això no ho fan les parelles normals.

excursió a peu: La Plana Novella

excursions a peu plana novella

Avui arribem tard a casa, deixo el Nani a l’estació a la vora quarts de tres, arribo a casa i endreço la motxilla abans de dinar.

Descarrega’t el trak

Les Llenties

Aleix Font

9 de juliol de 2014

Visita altres llocs de l’autor:

parlemdeteatre.com

aleixcolonia.com

Post navigation

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.