HERBES DE CATALUNYA-LIANES

LIANES

Lianes, plantes amb una tija llarga que es pot arrossegar per terra o enfilar-se quan troba algun suport. Sovint tenen circells per afermar-se als llocs per on s’enfilen.

 

 

L’apegalós és una liana que té la tija i les fulles plenes d’unes punxes petitones que fa que s’arrapin als dits o a la roba. Les fulles no tenen peciol i s’ajunten en estrella. Les llavors fan unes boletes també recobertes d’aquesta mena de pèl que fa que s’arrapin a qualsevol cosa que s’hi fregui. La tija és angular.

 

lianes de catalunya apegalós
Apegalós. les llavors són unes boletes plenes d’uns pèls que s’arrapen als mitjons o als pèls

 

lianes apegalós
Detall de les fulles en estrella. Tija i fulles amb punxes molt petites que s’enganxen a la roba

 

De la corretjola familiarment  se’n diu campanetes. Té les fulles en forma de llança. Són unes lianes que habitualment s’arrosseguen per terra.

lianes de Catalunya corretjola
CORRETJOLA

 

 

L’esbarzer forma grans matollars impenetrables. Les tiges i les fulles estan plenes d’unes punxes terribles que esgarrinxen sense contemplacions. Les flors són rosàcies (de cinc pètals), i els fruits són les móres: primer de color verd, després vermelles i negres quan són madures i quan és poden menjar. El fruit és molt pinyolós.

 

lianes de Catalunya esbarzer
ESBARZER. AL BAIX LLOBREGAT EN DIEM SARGUESSOS

 

lianes esbarzer
Detall de les fulles oposades i les punxes perilloses

 

El lligabosc és una liana que alguns anomenen mareselva. Les fulles són oposades i s’agafen a la tija sense cua.

lianes lligabosc
Lligabosc

 

lianes lligabosc
Lligabosc. Detall de les flors

 

 

Hi ha dues lianes que anomenen mareselva, la que surt a la foto que mostro, que és una liana que es pot arribar a estendre d’una manera imparable, i el lligabosc, més austera, més boscana, més humil en la seva propagació. Aquesta que mostro és la que a casa sempre n’hem dit mareselva; quan està florida fa una olor de mel, i si en talles una tija, per aquell lloc hi broten dos ulls nous, i així fins a l’infinit.

lianes de Catalunya mareselva
MARESELVA

 

 

El miraguà és una liana que té tendència a entortolligar-se a les tanques. Fa un flor potent amb quatre pètols. El fruit és una càpsula d’uns deu centímetres de llarg per cinc d’amplada i a dins hi ha les llavors negres unides a uns filaments com de seda que abans s’utilitzaven per a farciment de coixins.

 

lianes de Catalunya miraguà
MIRAGUÀ

 

El roser de bosc és el roser original del qual provenen els rosers de jardí. Forma també uns matollars impenetrables no tan extensos com els esbarzers. La seva flor, de cinc pètals, dóna nom a l’espècie que inclou multitud  d’altres vegetals que també tenen les flors amb cinc pètals (pruneres, pomeres, cirerers, cerberes etc). La seva flor rep el nom d’englantina i era el premi dels Jocs Florals de Catalunya

lianes roser
El roser salvatge també és una enfiladissa

Les vidalbes són una família de lianes que fan tofes de color blanc a la primavera i a l’istiu. Són molt oloroses  A la foto una vidalba enfilada a sobre un aladern. A Arbúcies en fan garlandes per guarnir-ne els carrers.

lianes vidiella
Una VIDIELLA entortolligada a sobre un aladern.

 

 

 

Post navigation